Wat is er aan de hand? Alles lijkt zo zinloos.

Bewust of onbewust heb je andere mensen, dingen en acties nodig om de dag door te komen, en het liefst op zo’n manier dat je een toegevoegde waar hebt die jou en anderen hun leven verrijken. Je word je vaak pas bewust van de vraag ‘welke zin heeft het leven?’, en specifieker ‘welke zin heeft mijn leven?’ als je in de problemen gekomen bent. Bij jezelf de vraag naar boven komt ‘is dit alles?’.

Op zoek naar het antwoord op een zinvol leven

In je zoektocht naar een zinvol leven kijken we vaak hoe anderen hier invulling aan geven of wat zij hierover te zeggen hebben. Hieronder een aantal uitspraken:

 • Genieten van het leven, en in het hier en nu leven
 • Anderen liefhebben, helpen en dienstbaar te zijn
 • Het leven heeft geen zin
 • Het leven is een mysterie, een transcedente betekenis die ik niet zal vatten
 • Het leven is een strijd, waarin wij een tijd een rol moeten spelen
 • Het leven is wat je er zelf van maakt

Deze uitspraken zullen je allemaal wel min of meer bekend voor komen. Echter uit onderzoek blijkt dat mensen de zin van hun leven vooral halen uit relaties als belangrijkste bron. En meer specifiek uit intieme relaties met hun partner, in familiekring, goede vriendschappen, gevolgd door het belang van relaties met anderen in het algemeen. Op de goede tweede plaats komen de ‘successen in persoonlijke ontwikkeling of in het realiseren van levensdoelen op het gebied van werk, studie of hobby.

Vier bronnen van zingeving

Zingeving kan een rol spelen in vier verschillende dimensies van het menselijk bestaan, namelijk op het fysische niveau, hierbij zijn materiële welstand, een huis, veiligheid, comfort, gezondheid en uiterliijke schooheid belangrijke aspecten. Ten tweede op het psychische niveau of alles wat behoort tot iemands persoonlijke ontwikkeling, karaktereigenschappen, psychologische kenmerken en opvattingen over zichzelf. Ten derde is er het sociale niveau en alles wat te maken heeft met iemands positie in de samenleving en functies in het openbare leven. ‘Er bij horen’ is hierbij bijvoorbeeld erg belangrijk. En als vierde en laatste het transcedente dat bijvoorbeeld geloof en geestelijke waarden omvat, en waarbij men ervan uitgaat dat niet alles met het blote oog te bevatten is.

Onderzoekers hebben tevens vastgesteld dat een bepaald niveau van diepte op zich een belangrijke zingevende categorie kan worden. Zo blijkt dat ‘zelfaanvaarding’ of met zichzelf in het reine komen en het persoonlijke verleden en heden accepteren, en ‘zelftranscendentie’ of het overstijgen van eigenbelangen en zich plaatsen in een grotere context, op zichzelf staande bronnen zijn waaraan mensen veel zin ontlenen (Wong & Fry, 1998).

Waar is deze crisis goed voor?

Je voelt je niet lekker en de zingevingsvragen komen op. We kunnen hier terecht spreken van een crisis. Je weet waarschijnlijk dat je niet op dezelfde weg verder wilt, maar weet nog niet waar je naar toe wil en wat je dan te wachten staat. Het voelt als stilstaan en tegelijkertijd weet je in je achterhoofd dat maar doorrennen waarschijnlijk geen zin heeft. Hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten, dat weet je ondertussen wel, daar word je gek van zei ook Einstein al. Je wordt dus letterlijk en figuurlijk stilgezet. Gelukkig maar, hoe vervelend ook. Om uit deze impasse te komen heb je vaak iemand anders nodig om met de materie te stoeien, iemand die even met je meevoelt, meekijkt en meedenkt. Dat je dit proces in ieder geval niet alleen hoeft te doen.

Ik ga dit graag met je aan, en als je dit proces samen met mij wil doen, bel mij dan op 06 – 45 66 64 21.

Veel gestelde vragen

In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar, bespreken we jouw verwachtingen en vertel ik jou in hoeverre jouw verwachtingen overeenkomen met hetgeen ik te bieden heb, leg ik je uit wat de therapie inhoud beantwoord ik eventuele vragen van jou en dan gaan we waarschijnlijk in het eerste gesprek al van start met jouw hulpvraag.

Ik stel geen diagnoses zoals vermeld in de DSM V. Ik leg je in het eerste gesprek graag uit waarom ik een diagnose vaststellen niet helpend vind voor jou. Ook ben ik niet van de vragenlijsten. Ik kijk liever in het hier en nu wat er gebeurt, wat ik ervaar en tezamen met mijn kennis en nuchtere verstand zal ik je zo concreet als mogelijk mijn visie en kijk op jouw hulpvraag beschrijven. Als we het hier samen over eens zijn kunnen we direct aan de slag.

Aan het eind van het eerste gesprek of begin van het vervolggesprek moet dit resulteren in een behandelovereenkomst zoals in de wet WBGO – Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst – vastgelegd is. Deze behandelovereenkomst moet door ons beiden ondertekend worden.

Door in het hier en nu te werken en mijn persoonlijke en praktische benadering kan ik wel zeggen dat ik snel resultaat boek. Door mijn aanpak zul je al na de eerste twee gesprekken kunnen zeggen of en wat ik voor jou kan betekenen.

Het gemiddeld aantal gesprekken in mijn praktijk is 7. Dit is eenvoudig door mij te meten door het aantal gesprekken per jaar te delen door het aantal cliënten per jaar. Dit is een betrouwbaar gemiddelde na 8 jaren een praktijk te hebben.

Om een goede indruk te krijgen wat de therapie jou op kan leveren en wat je kan verwachten hieronder een uitgebreide review van Charlotte, een van mijn cliënten.

Charlotte,
Mijn ervaring met therapie was gebaseerd op vertellen over het verleden. Ik had het idee gebeurtenissen uit het verleden zelf wel goed te kunnen plaatsen en analyseren en had geen behoefte om hier professionele hulp bij te zoeken. Tijdens de gesprekken met Wim lag de nadruk op recente, alledaagse ervaringen in plaats van een chronologische analyse van wat geweest is. Op deze manier kwamen vanzelf flarden van vroeger voorbij, maar alleen als ze op dat moment relevant waren. Zo leerde ik niet alleen plaatsen wat er gebeurd was, maar zag ik ook directer hoe dat mijn dagelijkse leven beïnvloedde. Ik leerde te kijken zonder te oordelen en analyseren. Tijdens de gesprekken lag de nadruk niet op een diagnose zodat ik zelf verantwoordelijk werd in plaats van dat wat ik voel en ervaar mij aangedaan wordt of overkomen is. Dit gaf mij het vertrouwen dat ik zelf ook de kracht heb om een verandering in gang te zetten. Ik leefde erg vanuit mijn hoofd en zag mijn lijf als iets dat zich aan moest passen aan wat mijn hoofd verlangde.

De gesprekken en oefeningen met Wim, in combinatie met yoga en meditatie, hebben er voor gezorgd dat ik nu ook durf te vertrouwen op mijn gevoel en dat mijn lichaam juist een waardevolle graadmeter is in plaats van een lastig aanhangsel aan mijn hoofd. Ik wilde altijd alles aan mezelf veranderen. En had een beeld voor de buitenwereld gemaakt van mezelf zoals ik graag had willen zijn. Het kostte heel veel energie om dit beeld hoog te houden, tot het op een dag niet meer ging. Nu weet ik dat het best mogelijk is om te veranderen, maar dat het vooral belangrijk is eerst ‘bevriend’ te raken met de eigenschappen die ik minder leuk vind aan mezelf, die er eigenlijk niet mogen zijn. Ik merk dat zodra ik niet langer mezelf afkeur, verandering vanzelf plaatsvindt, soms zelfs zonder dat ik het doorheb. Toen dit eenmaal in gang gezet was realiseerde ik me pas dat het loslaten van het dwangmatig kneden van het gewenste zelfbeeld mij een basisgevoel van compassie heeft gegeven waar ik altijd naar terug kan keren. Een basis die los staat van werk, prestaties, overtuigingen en uiterlijk. Als extra kado begonnen vriendschappen zich te verdiepen, en kost de omgang met anderen niet langer energie. Ik hoef niet meer bezig te zijn met mijn antwoorden en verhalen, maar heb de rust gevonden om te kunnen luisteren.

Cliëntverhalen over mijn handelen als therapeut

Professioneel, eerlijk en oprecht

“Ik heb al diverse therapeuten bezocht en Wim is echt een goede therapeut “professioneel, eerlijk, oprecht en vertrouwd om mee te praten..”

Viola

Heel oprecht en prettig

“Je werkt met humor en zonder te oordelen of enorm door te vragen. Ik vond je altijd erg prettig, en nogmaals heel veel dank voor je hulp!”

Renee

Belangrijke meerwaarde

“Het is, denk ik, de combinatie van gelijkwaardigheid en de professionaliteit van Wim die ik ervaar als een belangrijke meerwaarde in de therapie.”

Fred

 

Jouw probleem direct aanpakken?
Laat mij je dan even terugbellen.

  Jouw probleem direct aanpakken?
  Laat mij je dan even terugbellen.   Op Zorgkaart Nederland geven 9 patiënten mij een gemiddelde waardering van een 9.1. Bekijk de waarderingen hier.

   06 – 45 66 64 21 wim@therapie-en-supervisie.nl Rivium 4e straat 7, 2909 LJ Capelle aan den IJssel