Cliënten vertellen
hun verhaal

Een aantal cliënten hebben hun ervaringen met mij opgeschreven. Dit geeft een beeld wat je van mij en de therapie of supervisie kan verwachten. Dit helpt om de zorg, en in dit geval mijn zorg voor jou,  transparanter en menselijker te maken.

Al vanaf de eerste sessie heb ik meer over mezelf en mijn partner geleerd. Hoe ik zelf in het leven wil staan en wat voor mens ik wil zijn. Na een paar sessies met Wim heb ik knopen doorgehakt en belangrijke beslissingen gemaakt die mijn leven beter en gelukkiger maken. Ik heb al diverse therapeuten bezocht en Wim is echt een goede therapeut “professioneel, eerlijk, oprecht en vertrouwd om mee te praten” .. ik wens je het beste toe en kom zeker nog eens terug.

Ik denk dat ik vooral geleerd heb om stil te staan bij wat ik bij dingen voel en ervaar. Om niet altijd te proberen of te willen dat gevoel aansluit bij logica of rationele gedachten. En dat, ondanks dat of misschien juist dankzij dat, gevoel er mag zijn en ook kan helpen inzicht te geven in mijn gedachtes / mijzelf. Dat, in combinatie met jouw concrete oefeningen, helpen om anders tegen gevoel en donkerdere periodes aan te kijken; sowieso met meer vertrouwen dat ik er wel weer uitkom, maar ook als iets wat nou eenmaal hoort bij het leven en uiteindelijk een breder perspectief geeft. Ik zal nog vaak aan onze gesprekken denken, en dan weer een extra wandeling inlassen en een wat betere balans opzoeken tussen achter de computer zitten en wat meer tijd voor mezelf maken. Het belangrijkste aan jou is denk ik dat ik je altijd als heel oprecht heb ervaren. Je gaf me altijd het gevoel dat je echt wilde helpen, en dat je het je echt aantrok als je het gevoel had dat dat niet lukte. Je werkt met humor en zonder te oordelen of enorm door te vragen. Ik vond je altijd erg prettig, en nogmaals heel veel dank voor je hulp!

Mijn ervaring met therapie was gebaseerd op vertellen over het verleden. Ik had het idee gebeurtenissen uit het verleden zelf wel goed te kunnen plaatsen en analyseren en had geen behoefte om hier professionele hulp bij te zoeken. Tijdens de gesprekken met Wim lag de nadruk op recente, alledaagse ervaringen in plaats van een chronologische analyse van wat geweest is. Op deze manier kwamen vanzelf flarden van vroeger voorbij, maar alleen als ze op dat moment relevant waren. Zo leerde ik niet alleen plaatsen wat er gebeurd was, maar zag ik ook directer hoe dat mijn dagelijkse leven beïnvloedde. Ik leerde te kijken zonder te oordelen en analyseren. Tijdens de gesprekken lag de nadruk niet op een diagnose zodat ik zelf verantwoordelijk werd in plaats van dat wat ik voel en ervaar mij aangedaan wordt of overkomen is. Dit gaf mij het vertrouwen dat ik zelf ook de kracht heb om een verandering in gang te zetten. Ik leefde erg vanuit mijn hoofd en zag mijn lijf als iets dat zich aan moest passen aan wat mijn hoofd verlangde. De gesprekken en oefeningen met Wim, in combinatie met yoga en meditatie, hebben er voor gezorgd dat ik nu ook durf te vertrouwen op mijn gevoel en dat mijn lichaam juist een waardevolle graadmeter is in plaats van een lastig aanhangsel aan mijn hoofd. Ik wilde altijd alles aan mezelf veranderen. En had een beeld voor de buitenwereld gemaakt van mezelf zoals ik graag had willen zijn. Het kostte heel veel energie om dit beeld hoog te houden, tot het op een dag niet meer ging. Nu weet ik dat het best mogelijk is om te veranderen, maar dat het vooral belangrijk is eerst ‘bevriend’ te raken met de eigenschappen die ik minder leuk vind aan mezelf, die er eigenlijk niet mogen zijn. Ik merk dat zodra ik niet langer mezelf afkeur, verandering vanzelf plaatsvindt, soms zelfs zonder dat ik het doorheb. Toen dit eenmaal in gang gezet was realiseerde ik me pas dat het loslaten van het dwangmatig kneden van het gewenste zelfbeeld mij een basisgevoel van compassie heeft gegeven waar ik altijd naar terug kan keren. Een basis die los staat van werk, prestaties, overtuigingen en uiterlijk. Als extra kado begonnen vriendschappen zich te verdiepen, en kost de omgang met anderen niet langer energie. Ik hoef niet meer bezig te zijn met mijn antwoorden en verhalen, maar heb de rust gevonden om te kunnen luisteren.

Het is, denk ik, de combinatie van gelijkwaardigheid ( de ontmoeting tussen twee mensen die ieder hun weg zoeken en vorm geven) en de professionaliteit van Wim die ik ervaar als een belangrijke meerwaarde in de therapie. Die professionaliteit komt tot uiting in de ruimte om mijn verhaal te kunnen doen, zijn sturing naar mijn (onderliggende) hulpvraag en de vertaling naar een geschikte werkvorm om een gewenste verandering tot stand te brengen. Ik merkte achteraf, aan diverse voorvallen, dat ik andere keuzes had gemaakt dan ik binnen mijn patronen gewend was. Dat biedt me vrijheid en kracht. Het lijkt dat ik weer meer contact heb met mijn natuurlijke flow. Dank je wel.

Verhaal insturen

  Op Zorgkaart Nederland geven 9 patiënten mij een gemiddelde waardering van een 9.1. Bekijk de waarderingen hier.

   

  Jouw probleem direct aanpakken?
  Laat mij je dan even terugbellen.

   Jouw probleem direct aanpakken?
   Laat mij je dan even terugbellen.    Op Zorgkaart Nederland geven 9 patiënten mij een gemiddelde waardering van een 9.1. Bekijk de waarderingen hier.

    06 – 45 66 64 21 wim@therapie-en-supervisie.nl Rivium 4e straat 7, 2909 LJ Capelle aan den IJssel