Kan de relatie herstellen na vreemdgaan?

Het programma SAMEN is een online hulpverleningsprogramma die stellen die met vreemdgaan (in de breedste zin van het woord) te maken hebben gekregen helpt om stap voor stap te gaan werken aan herstel van de relatie. In 5 modules (Stilstaan, Amputeren, Meeleven, Evalueren, Naweeën) die stellen gewoon thuis kunnen doorwerken wordt ingegaan op thema’s als: Wat vertel je wel/niet, contact verbreken, vertrouwen, vergeving, boosheid, kinderen, hoe verder, wantrouwen, je relatie weer opbouwen, patronen in je relatie etc.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Het is mogelijk om na vreemdgaan tot herstel van je relatie te komen. Het is mogelijk, maar niet makkelijk! Het is een lange, pijnlijke, verdrietige en heftige weg waarin zowel degene die vreemdgegaan is, als degene die bedrogen is stappen mag gaan zetten die tot herstel gaan leiden. Kan dat echt? Ja! Dat kan! Ik weet dat, omdat ik van dichtbij gezien heb dat het mogelijk is als je er allebei voor wilt kiezen en aan wilt werken. Dat is de voorwaarde!

Sommige stellen zullen in staat zijn om er samen uit te komen, misschien zelfs wel zonder zo’n programma. Vaak lukt dat niet. Logisch ook, want wat er gebeurd is is ingrijpend. Emoties lopen hoog op, verwijten klinken over en weer waarop de ander weer in de verdediging schiet, er zijn duizend vragen waar misschien nooit een passend antwoord op komt en dan is er nog de vraag hoe het ooit zover heeft kunnen komen tussen jullie. Dat je daar samen niet uitkomt, lijkt mij begrijpelijk. Niets om je voor te schamen, gewoon een goede reden om hulp te zoeken.

De voordelen van deze training zijn

 • Je kunt een groot deel thuis doen
 • Je kunt je eigen tempo bepalen
 • Je wordt gestimuleerd bezig te blijven
 • Je doet het niet alleen
 • Je hebt alle materiaal voorhanden die je nodig hebt

Je krijgt in dit programma

 • Inzicht in de keuzes die je moet maken om samen te herstellen
 • Zicht op de grenzen die je moet stellen om tot vertrouwen te komen
 • Handvatten hoe je moet gaan vergeven, niet als een éénmalige daad, maar als een weg naar genezing
 • Handvatten om elkaar te steunen in heftige emoties zoals verdriet, pijn en woede
 • Handvatten hoe je met de woede en de verwijten van je partner om kunt gaan
 • Kennis over hoe jullie beschadigde seksualiteit weer kan gaan opbloeien
 • Handvatten hoe je een “tweede keer” gaat voorkomen
 • Zicht op hoe je niet werkende patronen in jullie relatie kunt opsporen en veranderen
 • Een visie op hoe je een langdurige liefdesaffaire met elkaar kunt opbouwen
 • Hoop om opnieuw te kunnen beginnen
 • Inzicht in hoe je gezonde schuttingen om je relatie zet
 • Manieren waarop je je woede en gekwetstheid achter je kunt laten
 • En nog veel meer…

Kenmerken van dit programma

 • Een training van vijf maanden, omdat hersteltijd nodig heeft en te snel willen herstellen één van de grootste valkuilen is
 • De training bestaat uit vijf modules, vijf fasen van herstel, omdat het belangrijk is dat je gestructureerd aan herstel van je relatie werkt. Je kunt het beter nu grondig aanpakken
 • Per fase kun kiezen of dit voor jullie van toepassing is, omdat klakkeloos een training volgen niet bevorderend is voor jullie eigen verantwoordelijkheid
 • De training bevat alles wat je moet weten om tot herstel te komen. Letterlijke honderden stellen gingen jullie voor en bepaalden de weg die nodig is
 • Een les per week, omdat je de tijd moet nemen de principes van de lessen te verwerken en te implementeren in je relatie. Want niet implementeren is ook een grote valkuil
 • Met video, audio, werkblad en boek, omdat bewezen is dat lezen, zien en horen gecombineerd een veel hoger leer- en veranderrendement heeft
 • Je gaat werken met een buddy, omdat uit onderzoek gebleken is dat samen met iemand aan het werk gaan het leerrendement verhoogt. En je hebt soms ook gewoon die stok achter de deur nodig
 • De mogelijkheid om ondersteuning te krijgen van een therapeut. Therapie na een vertrouwensbreuk bestaat uit een combinatie van veel vertellen en begeleiden.

Veel gestelde vragen

In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar, bespreken we jouw verwachtingen en vertel ik jou in hoeverre jouw verwachtingen overeenkomen met hetgeen ik te bieden heb, leg ik je uit wat de therapie inhoud beantwoord ik eventuele vragen van jou en dan gaan we waarschijnlijk in het eerste gesprek al van start met jouw hulpvraag.

Ik stel geen diagnoses zoals vermeld in de DSM V. Ik leg je in het eerste gesprek graag uit waarom ik een diagnose vaststellen niet helpend vind voor jou. Ook ben ik niet van de vragenlijsten. Ik kijk liever in het hier en nu wat er gebeurt, wat ik ervaar en tezamen met mijn kennis en nuchtere verstand zal ik je zo concreet als mogelijk mijn visie en kijk op jouw hulpvraag beschrijven. Als we het hier samen over eens zijn kunnen we direct aan de slag.

Aan het eind van het eerste gesprek of begin van het vervolggesprek moet dit resulteren in een behandelovereenkomst zoals in de wet WBGO – Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst – vastgelegd is. Deze behandelovereenkomst moet door ons beiden ondertekend worden.

Door in het hier en nu te werken en mijn persoonlijke en praktische benadering kan ik wel zeggen dat ik snel resultaat boek. Door mijn aanpak zul je al na de eerste twee gesprekken kunnen zeggen of en wat ik voor jou kan betekenen.

Het gemiddeld aantal gesprekken in mijn praktijk is 7. Dit is eenvoudig door mij te meten door het aantal gesprekken per jaar te delen door het aantal cliënten per jaar. Dit is een betrouwbaar gemiddelde na 8 jaren een praktijk te hebben.

Om een goede indruk te krijgen wat de therapie jou op kan leveren en wat je kan verwachten hieronder een uitgebreide review van Charlotte, een van mijn cliënten.

Charlotte,
Mijn ervaring met therapie was gebaseerd op vertellen over het verleden. Ik had het idee gebeurtenissen uit het verleden zelf wel goed te kunnen plaatsen en analyseren en had geen behoefte om hier professionele hulp bij te zoeken. Tijdens de gesprekken met Wim lag de nadruk op recente, alledaagse ervaringen in plaats van een chronologische analyse van wat geweest is. Op deze manier kwamen vanzelf flarden van vroeger voorbij, maar alleen als ze op dat moment relevant waren. Zo leerde ik niet alleen plaatsen wat er gebeurd was, maar zag ik ook directer hoe dat mijn dagelijkse leven beïnvloedde. Ik leerde te kijken zonder te oordelen en analyseren. Tijdens de gesprekken lag de nadruk niet op een diagnose zodat ik zelf verantwoordelijk werd in plaats van dat wat ik voel en ervaar mij aangedaan wordt of overkomen is. Dit gaf mij het vertrouwen dat ik zelf ook de kracht heb om een verandering in gang te zetten. Ik leefde erg vanuit mijn hoofd en zag mijn lijf als iets dat zich aan moest passen aan wat mijn hoofd verlangde.

De gesprekken en oefeningen met Wim, in combinatie met yoga en meditatie, hebben er voor gezorgd dat ik nu ook durf te vertrouwen op mijn gevoel en dat mijn lichaam juist een waardevolle graadmeter is in plaats van een lastig aanhangsel aan mijn hoofd. Ik wilde altijd alles aan mezelf veranderen. En had een beeld voor de buitenwereld gemaakt van mezelf zoals ik graag had willen zijn. Het kostte heel veel energie om dit beeld hoog te houden, tot het op een dag niet meer ging. Nu weet ik dat het best mogelijk is om te veranderen, maar dat het vooral belangrijk is eerst ‘bevriend’ te raken met de eigenschappen die ik minder leuk vind aan mezelf, die er eigenlijk niet mogen zijn. Ik merk dat zodra ik niet langer mezelf afkeur, verandering vanzelf plaatsvindt, soms zelfs zonder dat ik het doorheb. Toen dit eenmaal in gang gezet was realiseerde ik me pas dat het loslaten van het dwangmatig kneden van het gewenste zelfbeeld mij een basisgevoel van compassie heeft gegeven waar ik altijd naar terug kan keren. Een basis die los staat van werk, prestaties, overtuigingen en uiterlijk. Als extra kado begonnen vriendschappen zich te verdiepen, en kost de omgang met anderen niet langer energie. Ik hoef niet meer bezig te zijn met mijn antwoorden en verhalen, maar heb de rust gevonden om te kunnen luisteren.

 

Jouw probleem direct aanpakken?
Laat mij je dan even terugbellen.

  Jouw probleem direct aanpakken?
  Laat mij je dan even terugbellen.   Op Zorgkaart Nederland geven 9 patiënten mij een gemiddelde waardering van een 9.1. Bekijk de waarderingen hier.

   06 – 45 66 64 21 wim@therapie-en-supervisie.nl Rivium 4e straat 7, 2909 LJ Capelle aan den IJssel