Heb jij een probleem en heb jij relatietherapie nodig? Lees hoe ik ook jou kan helpen.

Uit elkaar of toch (nog) een poging wagen?

In Nederland loopt het scheidingspercentage nog steeds op. Helaas, want scheiden is lijden en uit de cijfers blijkt dat relatietherapie een goed tot zeer goed effect sorteert bij 85% van de stellen. Alhoewel niet iedereen bij elkaar blijft, zorgt relatietherapie vrijwel altijd tot meer begrip, waardoor de mensen elkaar beter verstaan en horen.

Veel ruzie en spanning het gevoel is weg, je voelt een sleur, sinds de kinderen geboren zijn is het niet meer hetzelfde, allemaal redenen om niet tevreden te zijn over je relatie en een scheiding te overwegen. Wat je eerst aantrekkelijk in de ander vond daar begin je nu allergisch voor te worden. De een steekt het vuur aan en de ander gooit er nog een blok hout op, en je weet allebei waar en hoe dit gaat eindigen. Deze weg hebben jullie al veel afgelegd zonder een echt bevredigend resultaat dat jullie dichter bij elkaar gebracht heeft.

Jullie zijn elkaars vijanden niet!

Ondanks de ruzies en spanningen of de sleur zal je dit waarschijnlijk regelmatig tegen elkaar gezegd hebben, en ik kan jullie zeggen dat jullie inderdaad elkaars vijanden niet zijn al gedragen jullie je er nu wel vaak naar. Daarom voel je je ook zo machteloos. Net of je de sleutel niet kan vinden bij de ander, terwijl je diep van binnen weet dat deze er is. Dit maakt je niet alleen machteloos maar ook verdrietig en uiteindelijk boos.

Hoe kunnen we elkaar weer vinden?

‘Ken uzelf’ is de weg eruit. Wat zegt dit over mij? Het voelt of de ander de schuld is, en dat is het verraderlijke. Een crisis, dus ook een crisis in de relatie,  is er om jou een spiegel voor te houden. Het moment om te groeien. Zelf en daarna ook met en in contact met de ander. Uiteindelijk wetende dat jijzelf de belangrijkste andere ben die het destructieve patroon aan de gang houd en dus ook kan stoppen. Je voelt wel aan je water dat dit wat van jou gaat vragen, en hopelijk ook al diep van binnen dat dit jou, en wellicht samen met je partner, verder brengt, wat de toekomst ook mag brengen. Jezelf kwetsbaar durven opstellen in een waarschijnlijk onveilige situatie/relatie is erg moeilijk. Mijn ervaring is dat dit met mij er bij gemakkelijker is. Eindelijk te weten komen wat er werkelijk in de ander leeft.

Jullie zijn helden en gaan op reis

Als je de beslissing neemt relatietherapie te gaan volgen ga je op reis. Op zoek naar de heilige graal. Dat alleen is al een held waardig. Je weet ook dat dit niet altijd gemakkelijk zal zijn en er dan een mentor bij hebben die jullie leid is fijn. Ik hoop dat ik dit voor jullie kan en mag zijn. Als dat zo is, bel mij dan op het nummer 06 – 45 66 64 21.

Veel gestelde vragen

In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar, bespreken we jouw verwachtingen en vertel ik jou in hoeverre jouw verwachtingen overeenkomen met hetgeen ik te bieden heb, leg ik je uit wat de therapie inhoud beantwoord ik eventuele vragen van jou en dan gaan we waarschijnlijk in het eerste gesprek al van start met jouw hulpvraag.

Ik stel geen diagnoses zoals vermeld in de DSM V. Ik leg je in het eerste gesprek graag uit waarom ik een diagnose vaststellen niet helpend vind voor jou. Ook ben ik niet van de vragenlijsten. Ik kijk liever in het hier en nu wat er gebeurt, wat ik ervaar en tezamen met mijn kennis en nuchtere verstand zal ik je zo concreet als mogelijk mijn visie en kijk op jouw hulpvraag beschrijven. Als we het hier samen over eens zijn kunnen we direct aan de slag.

Aan het eind van het eerste gesprek of begin van het vervolggesprek moet dit resulteren in een behandelovereenkomst zoals in de wet WBGO – Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst – vastgelegd is. Deze behandelovereenkomst moet door ons beiden ondertekend worden.

Door in het hier en nu te werken en mijn persoonlijke en praktische benadering kan ik wel zeggen dat ik snel resultaat boek. Door mijn aanpak zul je al na de eerste twee gesprekken kunnen zeggen of en wat ik voor jou kan betekenen.

Het gemiddeld aantal gesprekken in mijn praktijk is 7. Dit is eenvoudig door mij te meten door het aantal gesprekken per jaar te delen door het aantal cliënten per jaar. Dit is een betrouwbaar gemiddelde na 8 jaren een praktijk te hebben.

Om een goede indruk te krijgen wat de therapie jou op kan leveren en wat je kan verwachten hieronder een uitgebreide review van Charlotte, een van mijn cliënten.

Charlotte,
Mijn ervaring met therapie was gebaseerd op vertellen over het verleden. Ik had het idee gebeurtenissen uit het verleden zelf wel goed te kunnen plaatsen en analyseren en had geen behoefte om hier professionele hulp bij te zoeken. Tijdens de gesprekken met Wim lag de nadruk op recente, alledaagse ervaringen in plaats van een chronologische analyse van wat geweest is. Op deze manier kwamen vanzelf flarden van vroeger voorbij, maar alleen als ze op dat moment relevant waren. Zo leerde ik niet alleen plaatsen wat er gebeurd was, maar zag ik ook directer hoe dat mijn dagelijkse leven beïnvloedde. Ik leerde te kijken zonder te oordelen en analyseren. Tijdens de gesprekken lag de nadruk niet op een diagnose zodat ik zelf verantwoordelijk werd in plaats van dat wat ik voel en ervaar mij aangedaan wordt of overkomen is. Dit gaf mij het vertrouwen dat ik zelf ook de kracht heb om een verandering in gang te zetten. Ik leefde erg vanuit mijn hoofd en zag mijn lijf als iets dat zich aan moest passen aan wat mijn hoofd verlangde.

De gesprekken en oefeningen met Wim, in combinatie met yoga en meditatie, hebben er voor gezorgd dat ik nu ook durf te vertrouwen op mijn gevoel en dat mijn lichaam juist een waardevolle graadmeter is in plaats van een lastig aanhangsel aan mijn hoofd. Ik wilde altijd alles aan mezelf veranderen. En had een beeld voor de buitenwereld gemaakt van mezelf zoals ik graag had willen zijn. Het kostte heel veel energie om dit beeld hoog te houden, tot het op een dag niet meer ging. Nu weet ik dat het best mogelijk is om te veranderen, maar dat het vooral belangrijk is eerst ‘bevriend’ te raken met de eigenschappen die ik minder leuk vind aan mezelf, die er eigenlijk niet mogen zijn. Ik merk dat zodra ik niet langer mezelf afkeur, verandering vanzelf plaatsvindt, soms zelfs zonder dat ik het doorheb. Toen dit eenmaal in gang gezet was realiseerde ik me pas dat het loslaten van het dwangmatig kneden van het gewenste zelfbeeld mij een basisgevoel van compassie heeft gegeven waar ik altijd naar terug kan keren. Een basis die los staat van werk, prestaties, overtuigingen en uiterlijk. Als extra kado begonnen vriendschappen zich te verdiepen, en kost de omgang met anderen niet langer energie. Ik hoef niet meer bezig te zijn met mijn antwoorden en verhalen, maar heb de rust gevonden om te kunnen luisteren.

In relatietherapie maak ik onder andere gebruik van:

 

Jouw probleem direct aanpakken?
Laat mij je dan even terugbellen.

    Jouw probleem direct aanpakken?
    Laat mij je dan even terugbellen.      Op Zorgkaart Nederland geven 9 patiënten mij een gemiddelde waardering van een 9.1. Bekijk de waarderingen hier.

      06 – 45 66 64 21 wim@therapie-en-supervisie.nl Rivium 4e straat 7, 2909 LJ Capelle aan den IJssel