Voel jij je vaak angstig? Wim Weerdenburg van Therapie Angstklachten Krimpen aan den IJssel helpt je van deze gevoelens af.

Angst, wat is het?

Angst is een gezonde reactie als er gevaar dreigt of er een dreigende situatie is. Angst ervaar je zoals je ook andere emoties ervaart. Je voelt dat je koude handen krijgt, je adem versnelt, je wordt kortademig, je gaat zweten, voelt onrust in je armen en benen, je maag die zich  roert en je hebt de neiging om te vluchten.

Is angst dan ook functioneel?

Het antwoord is soms. Angst maakt dat je vlucht in een gevaarlijke situatie. Dat je onverslaanbaar wordt in het gevecht. Zonder angst zouden wij mensen dan ook niet overleven.

Wanneer spreken we van een angststoornis?

Echter, als de angst niet meer in verhouding staat tot wat er gebeurt en je leven beheerst, je eigenlijk zelf ook wel weet; dit klopt niet, dan wordt het tijd contact op te nemen met Therapie Angstklachten Krimpen aan den IJssel .

Symptomen van een angststoornis

Een angststoornis is een combinatie van een aantal symptomen waarbij je in ieder geval het volgende ervaart:

 • Je hebt een duidelijk angst of vrees voor een specifiek object of (sociale) situatie, of de angst voor een paniekaanval.
 • Ondanks dat jij deze angst sterk voelt, weet je ergens dat deze buiten proportie is ten opzichte van het werkelijke gevaar.

Lichamelijk kan angst leiden tot een aantal herkenbare klachten. Klachten bestaan uit hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid, en het gevoel hebben te stikken. De klachten spelen op in de specifieke situatie die jou bang maakt. Je kunt meerdere klachten tegelijk ervaren, maar dat hoeft niet.

De verschillende soorten angststoornissen

 • Piekerstoornis
 • Straatvrees
 • Paniekstoornis
 • Sociale fobie
 • Dwangstoornis
 • Post-traumatische stressstoornis

De oorzaken van een angststoornis

De ene persoon reageert anders dan de andere op bijvoorbeeld een dreigende of gevaarlijke situatie. Dit komt deels door de genen en voor het andere deel door de omgeving en hoe er met jou omgegaan word en is gegaan in het verleden. Het zogenaamde ‘nurture – nature‘ verhaal Wat er wel en niet gewaardeerd werd en hoe er op jou emoties gereageerd werd door bijvoorbeeld je ouders.

De behandeling van een angststoornis door Therapie Angstklachten Krimpen aan den IJssel

De behandeling van een angststoornis is deels inzicht gevende therapie en daarnaast ervaringsgerichte therapie. Leren betekenis te geven aan wat jouw lijf je verteld. Leren het ook in contact te brengen met de mensen om je heen. Je leert de onderliggende behoeften en verlangens kennen. Je ervaart dat er zonder verlangen en behoeften geen angst zou zijn. Je leert bij Therapie Angstklachten Krimpen aan den IJssle onderscheid te maken tussen oude angsten en waar dat mee samenhangt en de angst die ook nu nog functioneel is en waar dan ook naar geluisterd moet worden.

Hulp bij een angststoornis

Als je angstklachten aanhouden, dan is het verstandig contact op te nemen met Wim Weerdenburg van Therapie Angstklachten Krimpen aan den IJssel. Hij is te bereiken op 06 45666421. Op dit nummer kan je terecht met je vragen en om een afspraak te maken.

Veel gestelde vragen

In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar, bespreken we jouw verwachtingen en vertel ik jou in hoeverre jouw verwachtingen overeenkomen met hetgeen ik te bieden heb, leg ik je uit wat de therapie inhoud beantwoord ik eventuele vragen van jou en dan gaan we waarschijnlijk in het eerste gesprek al van start met jouw hulpvraag.

Ik stel geen diagnoses zoals vermeld in de DSM V. Ik leg je in het eerste gesprek graag uit waarom ik een diagnose vaststellen niet helpend vind voor jou. Ook ben ik niet van de vragenlijsten. Ik kijk liever in het hier en nu wat er gebeurt, wat ik ervaar en tezamen met mijn kennis en nuchtere verstand zal ik je zo concreet als mogelijk mijn visie en kijk op jouw hulpvraag beschrijven. Als we het hier samen over eens zijn kunnen we direct aan de slag.

Aan het eind van het eerste gesprek of begin van het vervolggesprek moet dit resulteren in een behandelovereenkomst zoals in de wet WBGO – Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst – vastgelegd is. Deze behandelovereenkomst moet door ons beiden ondertekend worden.

Door in het hier en nu te werken en mijn persoonlijke en praktische benadering kan ik wel zeggen dat ik snel resultaat boek. Door mijn aanpak zul je al na de eerste twee gesprekken kunnen zeggen of en wat ik voor jou kan betekenen.

Het gemiddeld aantal gesprekken in mijn praktijk is 7. Dit is eenvoudig door mij te meten door het aantal gesprekken per jaar te delen door het aantal cliënten per jaar. Dit is een betrouwbaar gemiddelde na 8 jaren een praktijk te hebben.

Om een goede indruk te krijgen wat de therapie jou op kan leveren en wat je kan verwachten hieronder een uitgebreide review van Charlotte, een van mijn cliënten.

Charlotte,
Mijn ervaring met therapie was gebaseerd op vertellen over het verleden. Ik had het idee gebeurtenissen uit het verleden zelf wel goed te kunnen plaatsen en analyseren en had geen behoefte om hier professionele hulp bij te zoeken. Tijdens de gesprekken met Wim lag de nadruk op recente, alledaagse ervaringen in plaats van een chronologische analyse van wat geweest is. Op deze manier kwamen vanzelf flarden van vroeger voorbij, maar alleen als ze op dat moment relevant waren. Zo leerde ik niet alleen plaatsen wat er gebeurd was, maar zag ik ook directer hoe dat mijn dagelijkse leven beïnvloedde. Ik leerde te kijken zonder te oordelen en analyseren. Tijdens de gesprekken lag de nadruk niet op een diagnose zodat ik zelf verantwoordelijk werd in plaats van dat wat ik voel en ervaar mij aangedaan wordt of overkomen is. Dit gaf mij het vertrouwen dat ik zelf ook de kracht heb om een verandering in gang te zetten. Ik leefde erg vanuit mijn hoofd en zag mijn lijf als iets dat zich aan moest passen aan wat mijn hoofd verlangde.

De gesprekken en oefeningen met Wim, in combinatie met yoga en meditatie, hebben er voor gezorgd dat ik nu ook durf te vertrouwen op mijn gevoel en dat mijn lichaam juist een waardevolle graadmeter is in plaats van een lastig aanhangsel aan mijn hoofd. Ik wilde altijd alles aan mezelf veranderen. En had een beeld voor de buitenwereld gemaakt van mezelf zoals ik graag had willen zijn. Het kostte heel veel energie om dit beeld hoog te houden, tot het op een dag niet meer ging. Nu weet ik dat het best mogelijk is om te veranderen, maar dat het vooral belangrijk is eerst ‘bevriend’ te raken met de eigenschappen die ik minder leuk vind aan mezelf, die er eigenlijk niet mogen zijn. Ik merk dat zodra ik niet langer mezelf afkeur, verandering vanzelf plaatsvindt, soms zelfs zonder dat ik het doorheb. Toen dit eenmaal in gang gezet was realiseerde ik me pas dat het loslaten van het dwangmatig kneden van het gewenste zelfbeeld mij een basisgevoel van compassie heeft gegeven waar ik altijd naar terug kan keren. Een basis die los staat van werk, prestaties, overtuigingen en uiterlijk. Als extra kado begonnen vriendschappen zich te verdiepen, en kost de omgang met anderen niet langer energie. Ik hoef niet meer bezig te zijn met mijn antwoorden en verhalen, maar heb de rust gevonden om te kunnen luisteren.

Cliëntverhalen over mijn handelen als therapeut

Professioneel, eerlijk en oprecht

“Ik heb al diverse therapeuten bezocht en Wim is echt een goede therapeut “professioneel, eerlijk, oprecht en vertrouwd om mee te praten..”

Viola

Heel oprecht en prettig

“Je werkt met humor en zonder te oordelen of enorm door te vragen. Ik vond je altijd erg prettig, en nogmaals heel veel dank voor je hulp!”

Renee

Belangrijke meerwaarde

“Het is, denk ik, de combinatie van gelijkwaardigheid en de professionaliteit van Wim die ik ervaar als een belangrijke meerwaarde in de therapie.”

Fred

 

Jouw probleem direct aanpakken?
Laat mij je dan even terugbellen.

  Jouw probleem direct aanpakken?
  Laat mij je dan even terugbellen.   Op Zorgkaart Nederland geven 9 patiënten mij een gemiddelde waardering van een 9.1. Bekijk de waarderingen hier.

   06 – 45 66 64 21 wim@therapie-en-supervisie.nl Rivium 4e straat 7, 2909 LJ Capelle aan den IJssel