Relatietherapie Capelle aan den IJssel helpt jullie verder.

Vanzelf gaat een relatie niet

Dat een relatie niet vanzelf gaat dat is een open deur, kan je misschien denken. Maar het is een feit dat veel mensen denken dat een relatie die niet soepel loopt, zijn langste tijd gehad heeft. Wat mij betreft is dat niet waar. Zorg en aandacht blijven nodig om een relatie te onderhouden en goed te houden. Zo komen echtparen regelmatig langs bij Relatietherapie Capelle aan den IJssel voor een APK’ tje. Even weer de puntjes op de i zetten.

Relatietherapie Capelle aan den IJssel; Ontdek de patronen en strategieën die niet werken.

Iedereen ontwikkelt patronen en manieren om op situaties te reageren. Van de (belangrijke) mensen om ons heen leren we welk gedrag gewaardeerd word en welk gedrag niet gewaardeerd word. Deze patronen en dit gedrag hebben echter een beperkte houdbaarheidsdatum. Je merkt dat wat werkte toen je kind of tiener was, niet meer werkt als puber of jong volwassene. In de Gestalttherapie noemen we dat een andere ‘creatieve aanpassing’ is nodig en daar kan Relatietherapie Capelle aan den IJssel mee helpen.

Aanpassen. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is gemakkelijk gezegd maar je gedrag aanpassen is niet eenvoudig. Het heeft ook een paradox is zich. Door je aan te passen zeg je eigenlijk dat je niet goed bent zoals je bent. Dit gegeven zorgt voor weerstand en gelukkig maar. Het is dan ook goed om bij Relatietherapie Capelle aan den IJssel te ontdekken dat dit gedrag niet afgeleerd hoeft te worden maar dat er wel ander gedrag bij moet komen. Het is dus en-en en niet 0f-of.

Veiligheid ervaren

Als je de verbondenheid voelt afnemen dan groeit de onveiligheid. Ook de realisatie dat je meer van elkaar verschilt dan je dacht roept onrust op. In een relatie is je veilig voelen belangrijk. Maar nog belangrijkere hierbij is dat je jezelf goed kent en weet hoe je voor je eigen veiligheid kan zorgen. Dat ieder voor zich op een gezonde manier op zijn eigen benen staat. Veiligheid in een relatie is belangrijk. Nog belangrijker is echter dat je die veiligheid in jezelf zoekt en vindt. Alleen als beide partners ook goed op hun eigen benen kunnen staan, ontstaat er een veilige, volwassen relatie. Dit wordt ‘differentiatie’ genoemd, goed in bij jezelf kunnen blijven in het contact met je partner. Dat je van elkaar verschilt is dan ook een belangrijk thema bij Relatietherapie Capelle aan den IJssel.

Neem contact op voor vragen met Relatietherapie Capelle aan den IJssel

Voor vragen over Relatietherapie Capelle aan den IJssel  of aanmelding kun je telefonisch contact opnemen op het nummer 0645666421.

Veel gestelde vragen

In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar, bespreken we jouw verwachtingen en vertel ik jou in hoeverre jouw verwachtingen overeenkomen met hetgeen ik te bieden heb, leg ik je uit wat de therapie inhoud beantwoord ik eventuele vragen van jou en dan gaan we waarschijnlijk in het eerste gesprek al van start met jouw hulpvraag.

Ik stel geen diagnoses zoals vermeld in de DSM V. Ik leg je in het eerste gesprek graag uit waarom ik een diagnose vaststellen niet helpend vind voor jou. Ook ben ik niet van de vragenlijsten. Ik kijk liever in het hier en nu wat er gebeurt, wat ik ervaar en tezamen met mijn kennis en nuchtere verstand zal ik je zo concreet als mogelijk mijn visie en kijk op jouw hulpvraag beschrijven. Als we het hier samen over eens zijn kunnen we direct aan de slag.

Aan het eind van het eerste gesprek of begin van het vervolggesprek moet dit resulteren in een behandelovereenkomst zoals in de wet WBGO – Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst – vastgelegd is. Deze behandelovereenkomst moet door ons beiden ondertekend worden.

Door in het hier en nu te werken en mijn persoonlijke en praktische benadering kan ik wel zeggen dat ik snel resultaat boek. Door mijn aanpak zul je al na de eerste twee gesprekken kunnen zeggen of en wat ik voor jou kan betekenen.

Het gemiddeld aantal gesprekken in mijn praktijk is 7. Dit is eenvoudig door mij te meten door het aantal gesprekken per jaar te delen door het aantal cliënten per jaar. Dit is een betrouwbaar gemiddelde na 8 jaren een praktijk te hebben.

Om een goede indruk te krijgen wat de therapie jou op kan leveren en wat je kan verwachten hieronder een uitgebreide review van Charlotte, een van mijn cliënten.

Charlotte,
Mijn ervaring met therapie was gebaseerd op vertellen over het verleden. Ik had het idee gebeurtenissen uit het verleden zelf wel goed te kunnen plaatsen en analyseren en had geen behoefte om hier professionele hulp bij te zoeken. Tijdens de gesprekken met Wim lag de nadruk op recente, alledaagse ervaringen in plaats van een chronologische analyse van wat geweest is. Op deze manier kwamen vanzelf flarden van vroeger voorbij, maar alleen als ze op dat moment relevant waren. Zo leerde ik niet alleen plaatsen wat er gebeurd was, maar zag ik ook directer hoe dat mijn dagelijkse leven beïnvloedde. Ik leerde te kijken zonder te oordelen en analyseren. Tijdens de gesprekken lag de nadruk niet op een diagnose zodat ik zelf verantwoordelijk werd in plaats van dat wat ik voel en ervaar mij aangedaan wordt of overkomen is. Dit gaf mij het vertrouwen dat ik zelf ook de kracht heb om een verandering in gang te zetten. Ik leefde erg vanuit mijn hoofd en zag mijn lijf als iets dat zich aan moest passen aan wat mijn hoofd verlangde.

De gesprekken en oefeningen met Wim, in combinatie met yoga en meditatie, hebben er voor gezorgd dat ik nu ook durf te vertrouwen op mijn gevoel en dat mijn lichaam juist een waardevolle graadmeter is in plaats van een lastig aanhangsel aan mijn hoofd. Ik wilde altijd alles aan mezelf veranderen. En had een beeld voor de buitenwereld gemaakt van mezelf zoals ik graag had willen zijn. Het kostte heel veel energie om dit beeld hoog te houden, tot het op een dag niet meer ging. Nu weet ik dat het best mogelijk is om te veranderen, maar dat het vooral belangrijk is eerst ‘bevriend’ te raken met de eigenschappen die ik minder leuk vind aan mezelf, die er eigenlijk niet mogen zijn. Ik merk dat zodra ik niet langer mezelf afkeur, verandering vanzelf plaatsvindt, soms zelfs zonder dat ik het doorheb. Toen dit eenmaal in gang gezet was realiseerde ik me pas dat het loslaten van het dwangmatig kneden van het gewenste zelfbeeld mij een basisgevoel van compassie heeft gegeven waar ik altijd naar terug kan keren. Een basis die los staat van werk, prestaties, overtuigingen en uiterlijk. Als extra kado begonnen vriendschappen zich te verdiepen, en kost de omgang met anderen niet langer energie. Ik hoef niet meer bezig te zijn met mijn antwoorden en verhalen, maar heb de rust gevonden om te kunnen luisteren.

Cliëntverhalen over mijn handelen als therapeut

Professioneel, eerlijk en oprecht

“Ik heb al diverse therapeuten bezocht en Wim is echt een goede therapeut “professioneel, eerlijk, oprecht en vertrouwd om mee te praten..”

Viola

Heel oprecht en prettig

“Je werkt met humor en zonder te oordelen of enorm door te vragen. Ik vond je altijd erg prettig, en nogmaals heel veel dank voor je hulp!”

Renee

Belangrijke meerwaarde

“Het is, denk ik, de combinatie van gelijkwaardigheid en de professionaliteit van Wim die ik ervaar als een belangrijke meerwaarde in de therapie.”

Fred

 

Jouw probleem direct aanpakken?
Laat mij je dan even terugbellen.

    Jouw probleem direct aanpakken?
    Laat mij je dan even terugbellen.      Op Zorgkaart Nederland geven 9 patiënten mij een gemiddelde waardering van een 9.1. Bekijk de waarderingen hier.

      06 – 45 66 64 21 wim@therapie-en-supervisie.nl Rivium 4e straat 7, 2909 LJ Capelle aan den IJssel