Beheerst angst je leven? Neem dan snel contact op met Wim Weerdenburg

Het fenomeen angst nader bekeken

Angst is een signaal dat aangeeft dat er gevaar dreigt. Dit gevaar kan van buitenaf komen en van binnenuit. Het gevoel van angst kan verschillen van een onaangenaam gevoel van spanning en rusteloosheid tot volledige verstarring. Mensen verschillen zeer in hun beleving van angst. De reactie van een persoon houdt verband met persoonlijke ervaringen, omstandigheden en de gestemdheid van een persoon op een bepaald moment. Soms kan de verwachting van een gebeurtenis tot meer angst leiden dan de gebeurtenis zelf zoals bij examenvrees

Hoe angst zich manifesteert

Vaak melden cliënten zich niet bij mij met angstklachten, maar komen ze voor begeleiding in verband met spanningsklachten of oververmoeidheid. Als therapeut zie ik in mijn praktijk hoe angst zich manifesteert in tekenen als rusteloosheid, een hoge ademhaling en een sterke behoefte om alles onder controle te houden. Soms zijn er psycho-somatische klachten zoals het “prikkelbaar darm-syndroom” (PDS).

De onderliggende oorzaak van angstklachten

De mensen in mijn praktijk lijken weinig in contact te zijn met hun behoeften omdat ze gewoon zijn om zich vooral te verplaatsen in de behoeften van anderen om zich met hen te kunnen verbinden. Ze kijken me vaak verbaasd aan als ik vraag wat hun behoeften zijn en zeggen dan iets in de geest van: “Daar heb ik nog nooit over nagedacht.” Zij durven vaak geen nieuwe ervaringen aan te gaan vanuit hun behoefte aan controle en zitten gevangen in een gewoonte (patroon) waardoor ze altijd maar dezelfde figuur maken. Daardoor zijn zij zich minder bewust van hun mogelijkheden.

Angst voor de angst

Cliënten ervaren de angst als iets dat hen overkomt, alsof deze van buitenaf komt. Doordat ze niet ervaren dat en hoe zij zelf bijdragen aan de ervaring van de angst, komen ze vast te zitten (afhankelijkheid omgeving). Deze cliënten gaan aanvankelijk bepaalde situaties die met angst worden geassocieerd uit de weg, waardoor ze de ervaring van de angst vermijden. Uiteindelijk kan de angst zo dominant worden dat cliënten zich in steeds meer situaties bedreigd gaan voelen. Zo ontwikkelt zich een angst voor de angst die eventueel in een paniekaanval kan uitmonden.

De therapie

Door je te leren contact te maken met de onderliggende verlangens en gevoelens, hier betekenis aan te geven en jou te leren hier expressie en vorm aan te geven, zal je merken dat je je angsten op een constructieve manier kan leren gebruiken. Door de persoonlijke en praktische manier van werken is er een vertrouwde omgeving waarin je in alle veiligheid kan experimenteren.

Vragen en het maken van een afspraak

Herken je in het bovenstaande en wil je weer snel leren leven zonder angst en ook met angst neem dan contact op met Wim Weerdenburg op het nummer 06 45666421

Veel gestelde vragen

In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar, bespreken we jouw verwachtingen en vertel ik jou in hoeverre jouw verwachtingen overeenkomen met hetgeen ik te bieden heb, leg ik je uit wat de therapie inhoud beantwoord ik eventuele vragen van jou en dan gaan we waarschijnlijk in het eerste gesprek al van start met jouw hulpvraag.

Ik stel geen diagnoses zoals vermeld in de DSM V. Ik leg je in het eerste gesprek graag uit waarom ik een diagnose vaststellen niet helpend vind voor jou. Ook ben ik niet van de vragenlijsten. Ik kijk liever in het hier en nu wat er gebeurt, wat ik ervaar en tezamen met mijn kennis en nuchtere verstand zal ik je zo concreet als mogelijk mijn visie en kijk op jouw hulpvraag beschrijven. Als we het hier samen over eens zijn kunnen we direct aan de slag.

Aan het eind van het eerste gesprek of begin van het vervolggesprek moet dit resulteren in een behandelovereenkomst zoals in de wet WBGO – Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst – vastgelegd is. Deze behandelovereenkomst moet door ons beiden ondertekend worden.

Door in het hier en nu te werken en mijn persoonlijke en praktische benadering kan ik wel zeggen dat ik snel resultaat boek. Door mijn aanpak zul je al na de eerste twee gesprekken kunnen zeggen of en wat ik voor jou kan betekenen.

Het gemiddeld aantal gesprekken in mijn praktijk is 7. Dit is eenvoudig door mij te meten door het aantal gesprekken per jaar te delen door het aantal cliënten per jaar. Dit is een betrouwbaar gemiddelde na 8 jaren een praktijk te hebben.

Om een goede indruk te krijgen wat de therapie jou op kan leveren en wat je kan verwachten hieronder een uitgebreide review van Charlotte, een van mijn cliënten.

Charlotte,
Mijn ervaring met therapie was gebaseerd op vertellen over het verleden. Ik had het idee gebeurtenissen uit het verleden zelf wel goed te kunnen plaatsen en analyseren en had geen behoefte om hier professionele hulp bij te zoeken. Tijdens de gesprekken met Wim lag de nadruk op recente, alledaagse ervaringen in plaats van een chronologische analyse van wat geweest is. Op deze manier kwamen vanzelf flarden van vroeger voorbij, maar alleen als ze op dat moment relevant waren. Zo leerde ik niet alleen plaatsen wat er gebeurd was, maar zag ik ook directer hoe dat mijn dagelijkse leven beïnvloedde. Ik leerde te kijken zonder te oordelen en analyseren. Tijdens de gesprekken lag de nadruk niet op een diagnose zodat ik zelf verantwoordelijk werd in plaats van dat wat ik voel en ervaar mij aangedaan wordt of overkomen is. Dit gaf mij het vertrouwen dat ik zelf ook de kracht heb om een verandering in gang te zetten. Ik leefde erg vanuit mijn hoofd en zag mijn lijf als iets dat zich aan moest passen aan wat mijn hoofd verlangde.

De gesprekken en oefeningen met Wim, in combinatie met yoga en meditatie, hebben er voor gezorgd dat ik nu ook durf te vertrouwen op mijn gevoel en dat mijn lichaam juist een waardevolle graadmeter is in plaats van een lastig aanhangsel aan mijn hoofd. Ik wilde altijd alles aan mezelf veranderen. En had een beeld voor de buitenwereld gemaakt van mezelf zoals ik graag had willen zijn. Het kostte heel veel energie om dit beeld hoog te houden, tot het op een dag niet meer ging. Nu weet ik dat het best mogelijk is om te veranderen, maar dat het vooral belangrijk is eerst ‘bevriend’ te raken met de eigenschappen die ik minder leuk vind aan mezelf, die er eigenlijk niet mogen zijn. Ik merk dat zodra ik niet langer mezelf afkeur, verandering vanzelf plaatsvindt, soms zelfs zonder dat ik het doorheb. Toen dit eenmaal in gang gezet was realiseerde ik me pas dat het loslaten van het dwangmatig kneden van het gewenste zelfbeeld mij een basisgevoel van compassie heeft gegeven waar ik altijd naar terug kan keren. Een basis die los staat van werk, prestaties, overtuigingen en uiterlijk. Als extra kado begonnen vriendschappen zich te verdiepen, en kost de omgang met anderen niet langer energie. Ik hoef niet meer bezig te zijn met mijn antwoorden en verhalen, maar heb de rust gevonden om te kunnen luisteren.

Cliëntverhalen over mijn handelen als therapeut

Professioneel, eerlijk en oprecht

“Ik heb al diverse therapeuten bezocht en Wim is echt een goede therapeut “professioneel, eerlijk, oprecht en vertrouwd om mee te praten..”

Viola

Heel oprecht en prettig

“Je werkt met humor en zonder te oordelen of enorm door te vragen. Ik vond je altijd erg prettig, en nogmaals heel veel dank voor je hulp!”

Renee

Belangrijke meerwaarde

“Het is, denk ik, de combinatie van gelijkwaardigheid en de professionaliteit van Wim die ik ervaar als een belangrijke meerwaarde in de therapie.”

Fred

 

Jouw probleem direct aanpakken?
Laat mij je dan even terugbellen.

    Jouw probleem direct aanpakken?
    Laat mij je dan even terugbellen.



      Op Zorgkaart Nederland geven 9 patiënten mij een gemiddelde waardering van een 9.1. Bekijk de waarderingen hier.

      06 – 45 66 64 21 wim@therapie-en-supervisie.nl Rivium 4e straat 7, 2909 LJ Capelle aan den IJssel