• Gestalttherapie

  Gestalttherapie

  Iedereen is weleens lusteloos, bang, onzeker of verdrietig. Daar is niets mis mee, juist begrijpelijk. Bijvoorbeeld als je (chronisch) ziek bent, een geliefd persoon hebt verloren, het opvoeden lastiger is dan je had gehoopt of als je je helemaal voelt opgebrand.

  Hopelijk praat je al over je gevoelens met je partner, familieleden of vrienden, maar misschien helpt dat niet genoeg. Op zo’n moment kan professionele begeleiding als gestalttherapie waardevol zijn. 


  Wat is gestalttherapie? 

  We leven in een sterk veranderende wereld, waarin het soms lijkt alsof zekerheden wegvallen en relaties eerder onder druk komen te staan. Gestalttherapie past in deze ontwikkeling: contact is net zo belangrijk als zuurstof en water. 
  Een mens is onlosmakelijk verbonden met zijn gezin, werk, vrienden en de rest van de wereld. Als een contact is verstoord, ontstaan psychische problemen. Dit uitgangspunt maakt gestalttherapie anders dan de meeste andere psychotherapieën: psychische problemen worden behandeld als een verstoring van het contact in plaats van een verstoring van het geestelijke evenwicht.


  Hoe werkt gestalttherapie?

   Een gestalttherapeut legt nadruk op de manier waarop iemand problemen ervaart, welke betekenis ze hebben en hoe je hiermee om gaat. Waarnemingen met je lijf en je zintuigen geven een passender antwoord op levensvragen dan gedachten. Door je te concentreren op het ‘hier en nu’ maak je opnieuw contact met je eigen beleving en leer je om op een creatieve manier met problemen om te gaan. Dit is een boeiend proces, soms pijnlijk en confronterend, soms humoristisch, maar nog belangrijker: bevrijdend.